FC Vapsin Futisliigan säännöt (Satapirkkaliiga 2022)

Futisliigan ottelut pelataan Suomen Palloliiton Kaikki Pelaa -sääntöjä noudattaen, seuraavin täsmennyksin, poikkeuksin ja lisäyksin: 

Yleistä 

Joukkueet muodostetaan ensisijaisesti kaupunginosittain ja pelaajat edustavat lähtökohtaisesti oman kaupunginosansa joukkuetta. 

Mikäli oman ikäryhmän joukkuetta ei muodostu omaan kaupunginosaan tai harjoitusten ajankohta ei ole sopiva, on mahdollista siirtyä oman kaupunginosan vanhemman ikäluokan joukkueeseen tai toisen kaupunginosan joukkueeseen. 

Tytöt saavat pelata yhdellä vuodella yli-ikäisenä (yli-ikäisyyssääntöä ei noudateta), esimerkiksi kesällä 2022 mineissä (2013-2015) saa pelata myös 2012-syntyneitä tyttöjä. 

Vajaalukuista joukkuetta voidaan täydentää nuoremman ikäluokan pelaajilla ilman rajoituksia. Ottelut voidaan pelata myös pienemmällä pelaajamäärällä, jos toisella joukkueella ei ole pelaajia tarpeeksi. Esimerkiksi minit voivat pelata tarvittaessa 4v4. 

Yli-ikäisiä ei lähtökohtaisesti peluuteta, mutta asiasta voidaan sopia ottelukohtaisesti valmentajien kesken. Tämän pitää olla välttämätöntä joukkueen muodostamisen kannalta. 

 

Ikärajat ja ikäluokat 

 

Ikäluokka 

Ikä 

Pallo 

Peliaika 

Pelimuoto 

Konkarit 

10v - 12v 

4 

2 x 25 min 

8v8 

Minit 

7v - 9v 

3 

2 x 20 min 

5v5 

Naperot 

4v - 6v 

3 

2 x 15 min 

4v4 

 

Kentän suosituskoko 

  • Naperot (jos eivät pelaa kaukalossa) 20m x 30m 
  • Minit 30m x 40m 
  • Konkarit 63m x 45m 

Pelisäännöt 

Maalivahdin ns. kuuden sekunnin pallon palautussääntöön on pelinohjaajan asenteen oltava opastava, eikä sen rikkomisesta pidä rangaista naperoiden tai minien otteluissa. 

Kaikkien ikäluokkien otteluissa viiden maalin tappiolla oleva joukkue voi ottaa yhden ”ylimääräisen” pelaajan jo kentällä olevien lisäksi. Vastaavasti ylimääräisen pelaajan on tultava pois kentältä kun maaliero on pienentynyt kahteen maaliin. 

Naperoiden ja minien peleissä käsivirheet vihelletään vain, jos pelaaja ohjaa palloa tai siitä on selkeästi hyötyä joukkueelle. 

Otteluissa liukutaklaukset on kielletty, vaikka pelaaja osuukin ensin palloon ja sitten vasta pelaajaan. 

Palautuspallot omalle maalivahdille vihelletään vain selvissä tapauksissa ja koskee vain konkarien pelejä. Epäsuora vapaapotku suoritetaan siitä kohtaa missä maalivahti otti pallon käteensä. Jos päätyrajalle on matkaa alle 6m niin vapaapotkupaikka siirretään 6 metrin päähän päätyrajasta. 

Varusteet 

Futisliigan kaikissa otteluissa ja harjoituksissa tulee jokaisella pelaajalla olla säärisuojat, jotka tulee olla sukkien/housunlahkeiden peittämät. 

Kaikenlaiset korut (kaulakorut, sormukset, rannekorut, korvakorut, nahka- ja kumirannekkeet, jne.) ovat kiellettyjä ja tulee poistaa. Teipin käyttäminen korujen peittämiseen ei ole sallittua. Lippalakin käyttö harjoituksissa ja peleissä on myös kielletty, poikkeuksena maalivahdit. 

Paitsio 

Kaikki ikäluokat pelaavat ilman paitsiota. 

Vapaapotku 

Pelinohjaaja viheltää pelin poikki ja peliä jatketaan vasta, kun pelinohjaaja antaa siihen luvan. Niin sanottua nopeaa vapaapotkua ei ole käytössä. Vapaapotku on aina epäsuora. 

Sivurajaheitto 

Sivurajaheitot tulisi suorittaa oikeaoppisesti, mutta väärin suoritetusta heitosta ei rangaista vaan heitto uusitaan. Pelinohjaajan tulee osata näyttää sääntöjen mukainen heittotekniikka. Sivurajaheitossa vastustajan tulee olla 2m päässä heittopaikasta. Naperoiden pelatessa kaukalossa, sivurajaheitto suoritetaan ”tuomaripallona” pelinohjaajan toimesta. 

Maalipotku 

Naperoilla ja mineillä maalipotkua annettaessa on vastustajien siirryttävä omalle kenttäpuoliskolla, josta he voivat heti maalipotkun suorittamisen jälkeen osallistua peliin. Konkareilla vastustajien pitää pysyä vähintään 5m etäisyydellä. Naperoilla ja mineillä maalipotkun voi suorittaa myös heittona. 

Kulmapotku 

Pelinohjaaja voi tarvittaessa siirtää kulmapotkua 2m lähemmäksi maalia, esimerkiksi pienimpien pelaajien kohdalla. Pallo saa mennä maaliin suoraan kulmapotkusta. Kaukalossa pelatessa naperoilla ei ole kulmapotkua. 

Keltainen ja punainen kortti 

Kumpaakaan korttia ei ole käytössä. Jos pelaaja pelinohjaajan mielestä syyllistyy kortin arvoiseen rikkeeseen tulee hänen kertoa siitä joukkueen valmentajalle. Valmentajan tulee ottaa pelaaja vaihtoon ja puhua pelaajan kanssa rikkeestä. 

Vihreä kortti 

Pelinohjaaja antaa ottelun lopuksi yhdelle pelaajalle molemmista joukkueista vihreän kortin. Joukkueiden edustajien suositellaan auttavan pelinohjaajaa palkittavien pelaajien valitsemisessa.